Wie ik ben

Gerbrig tijdens uitreiking Humanitarian Award
Gerbrig Deinum
Gerbrig Deinum

Schrijver & inspirator

Wie ik ben en waarom ik hier sta, begint in 1970.

Ik was 8 en had net leren lezen.

Die dag las ik voor het eerst de krant. De krant symboliseerde voor mij het ‘echte leven’… eens wat anders dan Puk van de Petteflet!

Ik spreidde de krant volledig open en begon vol verwachting te lezen.

De letters vormden woorden en zinnen in mijn hoofd.

In een split second ging mijn emotie van enthousiasme over in complete woede toen ik opeens werkelijk begreep wat ik las. Mijn beeld over de wereld spatte in één klap uiteen.

Ik las de meest vreselijke dingen, over vluchtelingenkampen, oorlogen, geweld en wat mensen elkaar aandoen… ik was compleet in shock!

Precies daar, op dat moment, nam ik het besluit om de wereld beter te maken. Dáár is de basis gelegd voor mijn zoektocht om ‘de mens’ beter te begrijpen en te helpen de beste versie van zichzelf te worden.

De rode draad in mijn carrière werd dat ik mensen vooruit wilde helpen, richting een beter bestaan. Mijn vrije tijd besteedde ik aan persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik zette mij in voor de mensenrechten. Hielp mee om een Women Empowerment Project voor 300 weduwen in Nigeria te laten slagen. En kwam op die manier in contact met interessante mensen, die zich actief inzetten om de mensheid te helpen. Dichtbij en veraf.

Zoals op deze bijeenkomst, waarop ik de winnaar van de Humanitarian Award 2021 introduceer; de Ghanese Koning Nana Atakora Nyanin, die vanuit Amsterdam niet alleen de steunpilaar is voor de Ghanese diaspora in Nederland, maar zich ook belangeloos inzet voor diverse humanitaire projecten in zijn geboorteregio in Ghana.

In mijn speech benadrukte ik hoe bijzonder het is wat hij doet. Bijzonder omdat hij één van die mensen is die zijn eigen gewin opzijzet en de verantwoordelijkheid neemt om echt iets te doen waar de wereld een stukje beter van wordt.

Wat ik echter geleerd heb door de jaren is dat ieder individu het verschil kan maken. Het hoeft niet meteen groots of meeslepend te zijn. Dichtbij huis, in je gezin, op je werk… dat zijn de plekken waar je meteen al het verschil kunt maken. Door mensen op te ‘liften’ en energie te te geven. Ervoor te zorgen dat iemand zich gezien voelt, en gewaardeerd. En zaken positief te benaderen, zonder oordeel en met vertrouwen.

En dat is hoe ik in het leven sta. Dat is wie ik ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *